Vreemd vermogen
De geldleningen en andere schulden van de gemeente noemen we ook wel het 'vreemd vermogen'. Voor een gemeente is het belangrijk dat de schulden kunnen worden afbetaald. In de grafiek hieronder laten we zien hoe onze schulden zich de afgelopen tijd hebben ontwikkeld.
schulden
bedragen x € 1 miljoen
We zien dat onze schulden in de jaren van economische crisis flink zijn gestegen. Maar vanaf 2017 daalden onze schulden weer. Dit kwam vooral door twee oorzaken. In de eerste plaats was de grondverkoop weer goed op gang gekomen. Met de opbrengst van de grond kunnen we leningen aflossen. Verder hebben we veel geld van het Rijk gekregen voor het Fonds Verstedelijking Almere. Omdat we dit geld niet direct uitgaven konden we dit geld tijdelijk gebruiken om leningen af te lossen. In 2022 en 2023 zijn onze schulden weer toegenomen. De grondverkopen vielen tegen, hierdoor kwam er minder geld binnen waardoor wij meer moesten lenen. Ook hebben we veel geld van het Rijk ontvangen voor doeluitkeringen die we in latere jaren uitgeven. Ook dit zijn schulden omdat we dit moeten terugbetalen als we dit niet uitgeven.
Verstrekte borgstellingen en garantstellingen
De gemeente geeft garanties aan banken voor geldleningen van woningbouwverenigingen. Als een woningbouwvereniging zijn schulden niet kan aflossen, kan de bank (uiteindelijk) de gemeente aanspreken. We noemen dat 'borgstellingen en garantstellingen'. De gemeente is 'tertiaire achtervang'. Dat wil zeggen dat de bank eerst aanklopt bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Maar als het waarborgfonds ook niet kan betalen, dan komt de bank bij de gemeente.
De gemeente heeft ook garanties gegeven voor de leningen van de afvalverwerker HVC. De gemeente staat garant naar rato van het aandelenbelang.
Tenslotte hebben we ook nog garanties afgegeven voor leningen van onderwijs-, sport- en cultuurinstellingen. Soms delen we het risico met een waarborgfonds en soms staat de gemeente alleen garant.
Een uitgebreid overzicht hiervan is opgenomen in de bijlagen .