Wij blijven werken aan de ambities uit het Cultuurplan 2019-2024
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We hebben samen met culturele organisaties in de stad in 2023 hard gewerkt om de cultuurambities waar te maken. Deze culturele organisaties zijn daarin onze partners. Zij voeren het cultuurbeleid van Almere uit en krijgen daarvoor een geldbedrag aan subsidie. Een voorbeeld is Kleur in cultuur. Met subsidie vanuit de gemeente hebben zij culturele activiteiten aan kinderen aangeboden, bijvoorbeeld workshops muziek of video's maken. Hiermee werken we samen om de ambitie ‘cultuur is dichtbij voor alle Almeerders’ waar te maken. In totaal doen we dit met zo'n 35 culturele partners door de hele stad.
Het huidige cultuurplan loopt af in 2024. Dit betekent dat we in 2023 al hard zijn gaan werken aan het nieuwe Cultuurplan 2025 – 2028. We zijn begonnen met het organiseren van een cultuurtafel in oktober. Hier hebben inwoners, ondernemers, culturele organisaties en andere betrokkenen ons verteld wat zij belangrijk vinden voor het cultuurplan. Bij deze bijeenkomst waren ruim 80 geïnteresseerden aanwezig. Een behoefte die we bijvoorbeeld opgehaald hebben is om meer ruimte te maken voor jongerencultuur, zoals popmuziek. Dit is iets wat we meenemen in het nieuwe plan dat in 2024 naar de raad komt.
Niet alleen met cultuurpartners in de stad hebben we gewerkt aan het culturele aanbod in Almere. We hebben dit bijvoorbeeld ook gedaan met de cultuurregio Flevoland en in MRA-verband. Via de cultuurregio's overleggen we ook met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport. Zo leren we van elkaar en kunnen we makkelijker subsidies binnenhalen.
Wat hadden we gepland (begroting)
Cultuur is onmisbaar voor Almere. Een aantrekkelijk en divers cultureel aanbod verlevendigt de stad en versterkt de aantrekkingskracht van Almere voor nieuwe bewoners en bedrijven. De drie grote ambities uit het Cultuurplan Almere 2019-2024 – ‘Cultuur is voor alle Almeerders dichtbij’, ‘Cultuur krijgt de ruimte om te groeien’ en ‘Cultuur geeft vorm aan de identiteit van Almere’ - blijven de komende jaren de pijlers van het cultuurbeleid.
Halverwege deze raadsperiode leggen wij de gemeenteraad een nieuw Cultuurplan voor. Ter voorbereiding hierop voeren wij gesprekken met de culturele partners, met makers, bewoners, ondernemers en andere betrokkenen. Wij evalueren de behaalde resultaten, analyseren de huidige situatie en inventariseren de wensen en ideeën voor de toekomst. Op basis van deze informatie formuleren wij nieuwe doelstellingen en ambities voor het cultuurbeleid in de periode 2025-2028.
De gemeente is niet de enige partij die bouwt aan de Almeerse cultuursector. Wij trekken op met de provincie Flevoland, met het Rijk, en met publieke en private fondsen. Als gemeente nemen wij hierbij een voortrekkersrol op ons: onze investeringen bieden andere partijen vertrouwen, wat de werving van subsidies uit andere bronnen vergemakkelijkt. Ook binnen de MRA en als onderdeel van de cultuurregio Flevoland werken wij aan het versterken van onze cultuursector.
Wij vinden het van belang dat Almeerders actief kunnen deelnemen aan cultuur
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We hebben € 400.000 extra toegevoegd aan het Cultuurfonds Almere, grotendeels ten behoeve van amateurkunstorganisaties. Het Cultuurfonds is een zelfstandige stichting die dit budget verdeelt over culturele partijen en initiatieven in de stad. Een voorbeeld uit 2023 is het opzetten van een website waarop amateurkunstverenigingen zich kunnen presenteren. De website zorgt ervoor dat de amateurorganisaties elkaar beter leren kennen maar ondersteunt ook de ledenwerving van verenigingen. Bewoners die actief willen deelnemen aan cultuur of een culturele activiteit willen bezoeken kunnen zo gemakkelijker kiezen.
Bijzonder is ook om te noemen dat in 2023 het nieuwe herdenkingsmonument over het slavernijverleden is onthuld. Naast dat dit voor inwoners van Almere een bijzondere betekenis heeft voor verschillende Almeerders is dit ook een beeldend kunstwerk in de openbare ruimte waar we trots op zijn.
Wat hadden we gepland (begroting)
Wij trekken extra geld uit voor het Cultuurfonds ten behoeve van de ontwikkeling van amateurverenigingen en cultuurorganisaties van vrijwilligers. Zo maken wij het mogelijk dat Almeerders, van jong tot oud, actief kunnen deelnemen aan het culturele leven in hun eigen stad, bijvoorbeeld als rapper, zanger, muzikant, fotograaf of theatermaker. Amateurgezelschappen en culturele verenigingen bieden een aanbod dat aansluit bij de interesse van inwoners en is altijd in de buurt.
Via het Cultuurfonds Almere investeren wij in de ontwikkeling van een breed en divers cultuuraanbod. Wij ondersteunen het Cultuurfonds Almere, dat op zijn beurt cultuurmakers in Almere ondersteunt. Het extra geld dat wij vanaf 2023 toekennen aan het Cultuurfonds Almere is bestemd voor amateurkunstorganisaties en cultuurverenigingen, die hard geraakt zijn door de gevolgen van de coronapandemie. Deze verenigingen hebben onder andere te maken met ledenverlies, omdat het lange tijd niet mogelijk was samen te komen, te repeteren en presentaties te geven. Wij vinden het belangrijk om deze organisaties extra te ondersteunen, zodat zij met nieuw elan plannen voor de toekomst kunnen realiseren. Daarnaast is een deel van het extra budget specifiek bedoeld voor de ontwikkeling van een programma om seksualiteit en gender bespreekbaar te maken op scholen.
Wij investeren in de culturele ontwikkeling van de stad en haar bewoners
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2023 hebben we van de rijksoverheid eenmalig extra geld ontvangen om te besteden aan jongerencultuur. Dit geld is bestemd voor de periode 2023 en 2024 en bedoeld om culturele activiteiten voor jongeren (14- tot en met 27-jarigen) mogelijk te maken.
In de begroting hebben we gezegd dat de ontwikkeling van de stad ook vraagt om een groei van voorzieningen, daartoe behoren ook culturele voorzieningen. Een voorbeeld is het Cultuurhuis Almere Buiten. Dit zal in 2024 ook aan de raad voorgelegd worden. We hebben een extern onderzoeksbureau onderzoek laten doen naar scenario's voor de toekomst van een poppodium in Almere.
Daarnaast heeft cultuur ook een rol in het Gezond en Actief Leven Akkoord. Een brede specifieke uitkering die geld beschikbaar stelt voor gezondheid, preventie en vitaliteit. Cultuur kan daaraan bijdragen.
Wat hadden we gepland (begroting)
Het inwoneraantal van Almere groeit en dat vraagt om groei van het voorzieningenniveau, niet alleen op het gebied van winkels of sportvoorzieningen, maar ook op het gebied van cultuur. In Almere Centrum komen op termijn meer woningen, onder andere voor starters en studenten. Deze inwoners willen wij een levendig aanbod bieden van horeca, sociale voorzieningen en cultuur. Zo werken we de komende periode bijvoorbeeld aan een nieuw invulling van poppodium De Meester en willen wij makers kansen bieden via culturele broedplaatsen. Verder is bij de brede aanpak positieve gezondheid ook aandacht nodig voor de rol van cultuur bij het vergroten van het welzijn van inwoners. Deelname aan cultuur is bij uitstek een sociale activiteit: door culturele activiteiten, zoals kleinschalig festivals, mogelijk te maken in buurten en wijken brengen we cultuur dichtbij Almeerders.