Programmaverantwoording

Veiligheid en handhaving

‘Almeerders moeten zich veilig voelen in hun huis, buurt of de stad’, zo start de veiligheidsparagraaf in het coalitieakkoord. Samen met onze veiligheidspartners werken wij dagelijks aan de vraagstukken om de criminaliteit aan te pakken en de overlast te verminderen. Het beleid rond vraagstukken van openbare orde en veiligheid krijgt vorm in het nieuwe veiligheidsplan. Hierin zijn de ambities voor de periode van 2023 tot 2026 vormgegeven. De duur van het plan is gelijk aan de raadsperiode. De reden hiervoor is dat de nieuwe raad op deze wijze optimaal zijn inbreng voor het veiligheidsbeleid kan meegeven. Op het moment van schrijven is het veiligheidsplan voor de nieuwe raadsperiode volop in ontwikkeling. Het gesprek met de raad over het nieuwe veiligheidsplan vindt in het najaar van 2022 plaats. Een belangrijke onderlegger voor het nieuwe plan is het onderzoek dat bureau EMMA heeft verricht naar criminaliteit en veiligheid in Almere. In dit onderzoek is zowel teruggekeken als vooruitgekeken. Uit het onderzoek zijn vijf aandachtsgebieden naar voren gekomen die urgent zijn voor het veiligheidsbeleid in Almere in de komende jaren. We laten deze hierna kort de revue passeren.

Verantwoording

De ‘Veiligheidsagenda 2023 – 2026’ is op 29 juni 2023 vastgesteld door de gemeenteraad. Bureau EMMA heeft daaraan voorafgaand een onderzoek verricht naar criminaliteit en veiligheid in Almere. De inzichten verkregen uit dit onderzoek hebben gediend als fundament voor het prioriteren van vijf thema’s binnen de veiligheidsagenda, namelijk: (1) ondermijning, (2), digitale veiligheid, (3) veilige wijken, (4) maatschappelijke onrust, polarisatie, radicalisering en extremisme en (5) crisisbeheersing.

De Veiligheidsagenda 2023 – 2026 beschrijft per thema de ambities, veiligheidsaanpak en doelstellingen. Het college legt eenmaal per jaar verantwoording af over de wijze waarop het veiligheidsbeleid is uitgevoerd om onze stad veilig te houden om in te wonen, werken en verblijven. De in 2023 behaalde resultaten zijn concreet beschreven in de ‘Eerste Voortgangsrapportage Veiligheidsagenda 2023 – 2026’.

Het veiligheidsdomein kenmerkt zich niet alleen door voorzienbare beleidsmatige ontwikkelingen, maar ook door ad-hoc incidenten, zoals het toenemend aantal explosies in de stad. Daarnaast vroegen onvoorziene omstandigheden, zoals de promotie van Almere City FC naar de Eredivisie, om extra inzet en aandacht. Dergelijke ontwikkelingen vroegen buiten de thema’s, ambities en doelstellingen van de veiligheidsagenda om veel capaciteit.

Deze pagina is gebouwd op 06/27/2024 17:13:56 met de export van 06/27/2024 17:01:56