We werken het Welzijnskader verder uit
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2023 is de subsidieregeling voor (buurt)ontmoetingsplekken en buurtactiviteiten voor het eerst uitgevoerd. Hierdoor kunnen we buurtontmoeting in zelfbeheer structureel faciliteren. Hiervoor is jaarlijks € 0,3 miljoen beschikbaar, waarvan ongeveer 90% is uitgegeven. Dit maakt duidelijk dat deze subsidie voorziet in een behoefte van inwoners.
We hebben in 2023 samen met De Schoor en het VMCA meerjarige subsidieafspraken gemaakt voor de periode 2024-2027. Het gaat om activiteiten die gericht zijn op de gehele Almeerse bevolking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontmoeting, opbouwwerk en de ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers. De organisaties maken jaarlijkse uitvoeringsplannen op gebiedsniveau. Hierdoor kunnen zij zo goed mogelijk aansluiten bij de kenmerken van wijken en (veranderingen in) de behoeften van inwoners.
Ook hebben we verkend hoe we alternatieven kunnen bieden voor formele zorg. Een voorbeeld is een proeftuin in de twee wijkteams in Almere Buiten. Deze benoemen we ook bij het programma ‘Maatschappelijke voorzieningen en zorg’.
In het preventieve aanbod voor jeugd hebben we in 2023 beter inzicht gekregen in wat we al hebben aan aanbod. De belangrijkste beoogde wijziging voor de komende tijd is dat we meer gaan sturen op bewezen effectiviteit van interventies.
We hebben in 2023 gewerkt aan een visie over het jongerenwerk. Kern van de visie is dat we preventief aan jongerenwerk gaan werken. We gaan dit monitoren en als het effectief is zetten we dit voort. We hebben ons in eerste instantie gericht op de visie, wat er nodig is voor onze jongeren, voordat we ons gericht hebben op verandering in de uitvoering. Deze visie krijgt in 2024 meer handen en voeten, samen met het werkveld.
We hebben met extra geld uit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) meer kunnen investeren in het aanbod binnen de sociale basis. Zoals het Burennetwerk van het VMCA en 'Goed Ontmoet' en 'Steun bij rouw' van Humanitas. Hiermee stellen we nog meer vrijwilligers in staat iets te betekenen voor hun medemens en hebben we wachttijden kunnen oplossen. Ook hebben we een verdiepend onderzoek opgestart naar de ondersteuningsbehoeften van mantelzorgers. In 2023 hebben we een plan van aanpak gemaakt voor het uitgeven van middelen uit het GALA-akkoord. We hebben hierbij gekeken naar het versterken van het bestaande aanbod. Dit is vooral gericht op aantoonbaar effectieve preventie.
Wat hadden we gepland (begroting)
Binnen het spoor ‘Bewoners aan zet’ werken we vanaf 2023 met laagdrempelige subsidie om bewonersinitiatieven en ontmoetingsactiviteiten structureel te financieren. We werken samen met de Schoor en de VMCA verder aan de voorbereiding van de meerjarige subsidie en we maken uitvoeringsplannen per gebied om zo goed mogelijk bij de wensen en behoeften van onze bewoners aan te sluiten.
Binnen het spoor ‘Formele ondersteuning verminderen en voorkomen’ verkennen we met zorg- en welzijnspartners hoe we alternatieven kunnen bieden voor formele ondersteuning vanuit de Wmo en jeugdwet. Op diverse plekken in de stad lopen projecten en activiteiten waar slimme combinaties tussen welzijn en zorg gemaakt worden.
In 2023 gaan we met de Schoor en andere organisaties die jongerenwerk uitvoeren in gesprek over hoe jongerenwerk nog beter kan aansluiten bij het nieuwe welzijnskader, de herinrichting van het zorglandschap jeugdhulp en het preventieve aanbod. Daarbij kijken we nadrukkelijk naar de preventie van overlast en criminaliteit door kwetsbare jongeren, maar ook naar mentale weerbaarheid van jonge Almeerders.
De verzilvering van Goud
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2023 is ‘De verzilvering van Goud’ uitgevoerd via de bestuurlijke opgaven Wonen en Zorg en Gezond in Almere. Deze opgaven werken namelijk ook aan de randvoorwaarden voor een Almere waar je waardig oud kunt worden. 2023 is voor ons een overgangsjaar geweest. In 2023 heeft er een netwerkbijeenkomst plaatsgevonden met de betrokken partners in de stad. Zo werken we aan een structurele betrokkenheid. Daarnaast hebben meerdere bijeenkomsten plaatsgevonden met de Goud ambassadeurs. Deze ambassadeurs hebben aangegeven graag ook zelf initiatieven te willen ondernemen. Doel daarvan is het toewerken naar een andere verdeling van verantwoordelijkheden tussen de partners binnen Goud in Almere. Bij een aantal bewezen effectieve projecten hebben we de middelen bij partners belegd, om deze structureel door te zetten. In 2023 hebben we de verhuisregeling ‘van Groot van Beter’ doorgezet. Met deze regeling kunnen inwoners van huurwoningen onder voorwaarden voorrang krijgen op een andere huurwoning die nu of in de toekomst beter bij hen past. Er zijn 15 tot 20 aanvragen gedaan en succesvol afgerond.
Wat hadden we gepland (begroting)
In 2021 is het meerjarenperspectief ‘de verzilvering van Goud’ door de raad vastgesteld. Die lijn trekken we door. Er zijn deze periode minder middelen beschikbaar, maar het uitgangspunt blijft hetzelfde. We willen letterlijk Goud verzilveren door een aantal projecten structureel voort te zetten. Een deel van het budget zal hiervoor worden vrijgemaakt. Daarnaast zal Goud een volgende fase ingaan waarbij gewerkt wordt aan bestuurlijke en structurele betrokkenheid van organisaties en verdeling van verantwoordelijkheden.
Aan de partners zal gevraagd worden mee te werken aan de vorming van een samenwerkingsconvenant. Binnen dit convenant werken we binnen het netwerk Goud samen aan bewonersinitiatieven, projecten en beleid met als doel: een Almere waarin je waardig oud kunt worden. We bieden met partners ondersteuning aan kwetsbare ouderen, we zorgen voor ontmoetingsplekken, stimuleren de ontwikkeling van woon(zorg)voorzieningen en inspireren vitale ouderen om bij te dragen aan de Almeerse samenleving.
Het komende jaar staat de uitvoering van het gezondheidsbeleid in het teken van Positieve Gezondheid
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2023 hebben we het nieuwe Gezondheidsbeleid Almere 2024-2026 opgesteld. Door de ontwikkelingen lokaal binnen Positief Gezond Almere (PGA) en regionaal rond het Integraal Zorg Akkoord (IZA), heeft het opstellen van de nota meer tijd gekost. De nota wordt in de eerste helft van 2024 aangeboden aan de raad.
Een belangrijke ontwikkeling in 2023 was uitwerking van twee belangrijke akkoorden; namelijk het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorg Akkoord (IZA), met deze akkoorden verschuift de focus van ziekte naar preventie. Dit is voor ons een domeinoverstijgende aanpak. Hierdoor voorkomen we versnippering en hebben we een betere focus op het doel: Almere dichter bij een gezonde toekomst. Daarnaast is GALA niet los te zien van zorgtransformaties die binnen Positief Gezond Almere (PGA) worden aangejaagd.
Positief Gezond Almere is het middel om lokaal de transformaties uit IZA te verwezenlijken. Deze ontwikkeling wordt met medisch-, zorg- en welzijnspartners in de stad vorm gegeven. De belangrijkste thema’s zijn het toegankelijk houden van de gezondheidszorg bijvoorbeeld de huisartszorg en het realiseren van veerkrachtige en zorgzame wijken.
Wat hadden we gepland (begroting)
Positieve gezondheid legt de nadruk op de eigen regie van mensen op hun gezondheid en leven en niet op hun kwaal of beperking. De drie hoofdthema's van gezondheid zijn: gezonde leefstijl inclusief gezonde leefomgeving, gezondheidsverschillen terugdringen en het behartigen van gezondheid in andere beleidsvelden.
Binnenkort wordt de nieuwe gezondheidsnota opgeleverd. Daarnaast verbreden we het preventieakkoord, blijven we inzetten op de projecten Gezond Gewicht en Gezonde scholen en ontwikkelen we een aanpak op Mentaal welzijn. Meer dan voorgaande jaren zetten we in op communicatie rondom gezondheid en op het verbeteren van de monitoring/sturing van/op resultaten. We leveren een bijdrage aan regionale aanpakken en werkgroepen maar de nadruk ligt op lokale inzet met directe impact gericht op de inwoners van Almere.