In de jaarrekening leggen we verantwoording af over de financiën. Dit doen wij volgens de regels van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). De onafhankelijke accountant controleert de jaarrekening en geeft hierbij een controleverklaring af. De jaarrekening bevat de volgende onderdelen:
Balans en toelichting
In dit hoofdstuk wordt, aan de hand van de balans, inzicht gegeven in de bezittingen van de gemeente en de wijze waarop deze worden gefinancierd (schulden). Voorbeelden van bezittingen zijn gebouwen en installaties (materiële vaste activa), uitgeleend of geïnvesteerd geld (financiële vaste activa), en bouwgronden in exploitatie (vlottende activa). De waarde van deze bezittingen (activa) is per definitie gelijk aan de wijze waarop deze zijn gefinancierd (passiva). We financieren met eigen vermogen (reserves), voorzieningen of met geleend geld (lang- of kortlopende schulden). De ontwikkeling van deze balansposten in dit jaar wordt stuk voor stuk toegelicht.
Programmaverantwoording beleid en middelen
De verantwoording van het beleid en de middelen, zoals opgenomen in de programmaverantwoording en totaalrekening, maakt ook onderdeel uit van de jaarrekening. Hierin is de financiële verantwoording over 2023 opgenomen .
Overzicht van baten en lasten
In dit onderdeel wordt inzicht gegeven in een aantal specifieke (verplichte) onderdelen.
- het overzicht van baten en lasten per programma en per taakveld ;
- de primitieve begroting (voor wijzigingen) ;
- overzicht van algemene middelen, overhead en treasury ;
- overzicht van incidentele en structurele baten en lasten ;
- overzicht wet normering topinkomens ;
- overzicht wachtgelden college .
De toelichting op de financiële afwijkingen is opgenomen in de totaalrekening (per activiteit).
Bijlagen
Het BBV schrijft een aantal verplichte overzichten voor die niet zijn opgenomen onder het overzicht van baten lasten. Deze zijn opgenomen in de bijlagen. Dit zijn:
- het overzicht Single Information Single Audit (SiSa) . Hiermee leggen we aan het Rijk verantwoording af over de besteding van een aantal specifieke uitkeringen. Een voorbeeld is de rijksbijdrage bijstandsuitkeringen (BUIG), waaruit we bijstandsuitkeringen betalen en het participatiebudget. Deze verantwoording wordt door de onafhankelijke accountant onderworpen aan een specifieke (rechtmatigheids-)controle.
- Overzicht gewaarborgde geldleningen .
- Toelichting begrotingsrechtmatigheid .